Informatie Buffelhoorn

Wat is buffelhoorn en is het ethisch verantwoord?

Het buffelhoorn is afkomstig van waterbuffels uit Azië. De waterbuffels worden gebruikt als trekdieren in kleinschalige landbouw, voornamelijk in de drassige rijstvelden die met machines moeilijk te bewerken zijn.

Volgens lokaal gebruik wordt, na de dood van het dier, alles hergebruikt: niet alleen het vlees maar ook de hoorns. De hoorns zijn een bijproduct en er worden geen dieren gedood omwille van de hoorns!

De hoorns van mannelijke buffels kunnen wel een spanwijdte bereiken van 2 meter! Lokale ambachtslieden maken hiervan al eeuwenlang de prachtigste sieraden. Door het polishen krijgen de sieraden een mooie, glanzende finish.

De hoorns kennen een enorme kleurvariatie: van wit aan de onderkant tot bijna volledig zwart aan de bovenkant van de hoorn en alle wit- bruin-, groen en zwartschakeringen er tussenin. Elk stuk is daarom uniek!

Enorme kleurvariaties in buffelhoorn
Enorme kleurvariaties in buffelhoorn

Het buffelhoorn is bijzonder licht wat het plezierig maakt om te dragen en ook uiterst geschikt voor grotere oorbellen. 

Onderhoudsinformatie:

Het buffelhoorn is gevoelig voor vocht en fel zonlicht waardoor de sieraden kunnen verkleuren. Wrijf zo nodig de sieraden droog en bewaar de sieraden in een droge, donkere ruimte en laat ze niet in de badkamer of op de vensterbank liggen.

Wrijf het sieraad regelmatig lichtjes in met olijf- of kokosolie.

Dos por Dos wenst u veel draagplezier!